Ontdek Kroatië

Ontdek Kroatië
eilandhoppen Kroatië

vrijdag 25 januari 2013

Zeilen in Kroatië

Met een plons verdwijnt het anker in het azuurblauwe water, de motor gaat uit. Een overweldigende stilte overvalt mij, alleen het concert van miljoenen krekels “verstoort” de stilte. De pijnbomengeur hangt over de kleine baai, die omringd wordt door beboste heuvels. Zachtjes deint onze boot op het water. Hoog aan de hemel cirkelt een zeeadelaar.

Glashelder glinstert het water tussen de rotsen. Een school vissen zwemt rond de boot. De kids springen te water, en zetten hun snorkel en duikbril op.
 Ik blijf liever nog wat loom op het zonnedek liggen om daar in de zon te genieten van deze schitterende omgeving.
Koffiegeur stijgt op uit de kombuis, het geluid van pannen maakt duidelijk dat Darko bezig is met de voorbereiding van alweer zo’n heerlijke maaltijd…



Iedere dag weer varen we naar zo’n overweldigende mooie plek, om er vervolgens een lange tijd voor anker te gaan. Veel tijd om te dromen, zwemmen, snorkelen, lezen of gewoon wat te kletsen.
Op onze zeilboot voelen we ons als een ontdekkingsreiziger. Iedere dag is spannend en brengt nieuwe ontdekkingen. 


Geen enkele kust in Europa is zo afwisselend als de Dalmatische kust met haar eilanden. Steeds weer glijdt er een ander eiland aan ons voorbij. Daarachter rijzen de bergen van het vasteland hoog op, nu eens helder afstekend tegen de blauwe hemel, dan weer nauwelijks zichtbaar achter een lichte nevel. Het landschap verandert met iedere afgelegde mijl: kleine strandjes, grillige rotskusten, verlaten baaien, een steeds anders kleurende zee, pijnbomenbossen, lavendelvelden en wijnheuvels trekken langzaam aan ons oog voorbij.

Iedere dag varen we naar een andere haven. ‘s Morgens na het ontbijt gaan de trossen los en zet onze zeilboot koers naar open zee en genieten we van de heerlijke zon en van het schitterende panorama om ons heen. Soms wordt er op de motor gevaren, maar vaak als de wind gunstig is wordt het zeil gehesen. Al snel wordt er een stille baai opgezocht waar we voor anker gaan. Tijd om te zwemmen en te snorkelen in het ongelofelijk heldere water of om het eiland te gaan verkennen. In de loop van de middag gaat het anker weer op en vervolgen we onze reis naar de volgende haven. Meestal meeren we daar rondom 5 uur af. Na het avondeten wat we gebruiken aan de kade hebben we alle tijd om het stadje te bezoeken met de vele bezienswaardigheden en de talloze gezellige terrasjes.


2 opmerkingen:

  1. Als ik jou zo lees spijt het mij dat ik niet kan zeilen en ik heb trouwens geen vaarbewijs.Ik denk dat een bezichtiging vanaf de zee magnefiek moet zijn:-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dobra dan Wendy,
    Door al de mooie beschrijvingen zou toch graag eens zo een zeiltocht maken voor de kust van Kroatie,zeker omdat lange wandelingen voor het moment onmogelijk zijn.Maar.Wat kost dat eigenlijk?
    Is het betaalbaar of meer iets voor de rijken?

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.